Sağlıklı kilo verme:
Sağlıklı kilo alma:
ENERJİ VEREN YİYECEKELER TÜKETİN: Kilo almak için enerji açısından yüksek yiyecekleri şöyle sırlayabiliriz;
Hamilelik ve emzirme dönemi beslenmesi:
Çocukluk dönemi beslenme:Öğün atlanmamalı, 3 ana ve 1-2 ara öğünle beslenme sağlanmalıdır. Günün en önemli öğünü olan kahvaltı alışkanlık haline getirilmelidir. Özellikle meyve, sebze ve protein içeren besinler her gün tüketilmeli, besin değeri düşük ve enerji değeri yüksek yiyecek ve içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Diyabetik beslenme:Her öğünde sebze, tahıllı ekmek veya mercimek, nohut, bulgur gibi diğer tahıllı besinlerin tercih edilmesi hem kan şekerini dengede tutar hem de bağırsak hareketlerinin artırılmasını sağlar. Ara öğünler atlanmamalı ve bu öğünlerde meyvenin yanında süt, yoğurt, ayran gibi ikinci bir besin ile tüketilmelidir.
Mide ve bağırsak hastalarında beslenme:Asitli, gazlı gıdalardan ve içeceklerden, yağlı ve aşırı baharatlı yemeklerden uzak durun. Kahve ve çay gibi kafeinli içecekleri olabildiğince azaltın. Alkol tüketiminizi mutlaka sınırlayın. Nane, domates, soğan ve sarımsak mide yanmasını artırabilmektedir, dengeli tüketmelisiniz.
Yatan hastalarda beslenme:Beslenmede protein, yağ ve karbonhidrat, sıvı ve mineral dengesi gözetilmelidir. Bilinçli ve yutma kabiliyeti olan hastaların beslenmesi sağlıklı insanlarla aynıdır. Sık aralıklarla, azar azar, çiğnemesi ve yutması kolay olan yiyeceklerle beslenilir. Özel bir durum olmadıkça günlük sıvı ihtiyacı 1.5-2 litredir.
Kişiye özel beslenme uygulamaları:Kişiye özel hazırlanan beslenme programları, detaylı bir çalışma sonucu ortaya çıkmış ve tamamen bireyin yaşam şekli ve değerlerine göre hazırlanmış bir diyet programıdır. Bu sebeple, kişi kendisi için hazırlanan diyet programını başkalarıyla paylaşmamalıdır.
Sporcu beslenmesi:Spordan öncesi yemeğin sindirimi kolay olmalıdır. Yiyecekler ve içecekler konusunda yeni denemeler yapılmamalıdır. Protein ve yağların sindirimi yavaş sürdüğü için az tüketilmeli, kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. Çiğ sebze ve meyveler, kurubaklagiller gibi posa içeriği yüksek besinlerden kaçınılmalıdır.
Obezite cerrahisi öncesi ve sonrası beslenme:Yağlı yiyecekler, kızartmalar, her türlü hamur işi, şeker içeren tüm gıdalar, alkol ve sigara gibi hem kötü beslenme hem de kötü alışkanlıklardan uzak durulması gerekmektedir.Ameliyattan sonraki yakın zamanda size önce sıvı gıdalar, daha sonra yumuşak gıdalar verilecektir. Katı gıdalara yavaş yavaş geçeceksiniz. Doktorunuz, beslenme önerilerini sizinle paylaşacaktır. Karbonhidrat ağırlıklı beyaz ekmek, makarna, pirinç gibi besinlere öğünlerinizde yer vermemeye çalışmalısınız.