Çocukları dikkat ve algı konusunda sağlıklı bir şekilde gözlemlemek ve gelişimlerini takip edebilmek için, bir takım değerlendirme araçlarını bilmek ve bunların etkin bir şeklide kullanabilmek için yeterli donanım, bilgi ve beceriye sahip olmayı amaçlanmaktadır.Öğrencileri daha iyi tanımak,geliştirilmesi gereken yönleri keşfetmek amacıyla uygulanır.
En sık kullanılan dikkat ve algı testleri;
Zeka’nın çeşitli tanımları yapılmıştır. Zeka bir adaptasyondur. Bir başka tanıma göre testlerin ölçtüğü şeydir. Zeka, tekrarla kazanılmış bir davranış alışkanlık süreci olarak tanımlanabilir.
Bunların içinde deneme, yanılma, araştırma, alışkanlıklar vardır. Zekayı etkiileyen bir çok faktörler vardır.
BUNLAR :
Genetik faktörler
Çevresel faktörler
Beslenme
şeklinde sıralanabilir.
Fonksiyonel bakımından zeka, tanıma fomksiyonlarının giderek bir denge meydana getirmesidir.
Yapısal açıdan zeka, herşeyden önce, aksiyonların giderek ters giderliğiyle belirlenir. İlkel aksiyonlar tek yönlüdür:
ÖRNEĞİN: Kedinin süt içmesi gibi. Bunlar bir amaca ulaşması için yapılan fiillerdir.
Amaç sağlanınca bir şey kalmaz. Üstün zekalı fiiller ise işlemlerdir bunlar öyle aksiyonlardır ki maddi olduğu kadar ters gider karakterdedir.
ÖRNEK:1+1=2 dir, 2 den 1’i çıkararak tekrar 1 i bulabiliriz. Toplamayı çıkartmaya dönüştürmek ters giderlik işlemidir.
Psikolojide en çok başvurulan projektif değerlendirmelerin başında Rorschach (Mürekkep Testi) Tematik Algılama Testi ve Cümle Tamamlama testleri gelir. Çizime dayalı “Bir çocuk çiz”, “Bir aile çiz” gibi çizim testleri ve son dönemlerde Peri Masalları Testi de sıklıkla kullanılmaktadır.
Çok Yönlü Kişilik Envanteri (Minnesota Multiphasic Personality Inventory – MMPI), ilk olarak 1937 yılında ABD Minnesota Üniversitesi'ndeki klinik psikolog Starke R. Hathaway ve nöropsikiyatrist J. Charnley McKinley tarafından; zihinsel sağlık bozukluklarının teşhisine yardımcı olmak için klinik amaçlı olarak geliştirilen ve halen en yaygın şekilde kullanılan kişilik testidir.