Salonumuz tamamen hijyenik koşularda olup sınırlı sayıda abone kabul etmektedir
İLETİŞİM
Bizimle tanışmak için salonumuza davetlisiniz
Pancarlı mah Necmi bayram cad 47 numara Şehitkamil/Gaziantep
Merak Edilen Sorular
Pilates zayıflatır mı?
Evet. Pilates ile zayıflamanız tabii ki mümkün ve çok çabuk sıkılaşma sağladığı için de farkı çok kısa sürede görebilirsiniz.
Yoga’ya yeni başlayacaklar neleri bilmeli?
Yoga zihnimizi arındırma, doğru düşünmeyi öğrenme ve kendimizi keşfetmenin ilk adımıdır. Ayrıca meditasyon, asanalar ve nefes teknikleri öğretilerini de içeren bir bütündür. Yoga’ya bir eğitmen ile başlamak en doğru yöntemdir.
Psikolog ve Psikiyatrist arasındaki fark nedir ?
Psikologlar da psikiyatristler de ruh sağlığı alanında hizmet veren profesyonellerdir ancak eğitimleri ve buna bağlı olarak tedavi yaklaşımları farklılık göstermektedir. Psikiyatristler, üniversitelerin tıp bölümünden mezun olup, ihtisasını Psikiyatri alanında yapmış olan tıp hekimleridir. Davranışsal ve duygusal problemlerin öncelikle fizyolojik nedenleri üzerinde dururlar ve buna bağlı olarak ilaç tedavisi uygulayabilirler. Psikologlar ise üniversitelerin Fen-Edebiyat fakültelerine bağlı Psikoloji bölümünden mezun olup, tercihe bağlı olarak psikolojinin farklı branşlarında yüksek lisans ve doktora derecesine sahip olabilirler. Psikologlar, davranışsal ve duygusal problemlerin olası psikolojik sebeplerini araştırırlar ve problemlerin çözümünde "konuşma terapisini" kullanırlar. Psikologlar, ilaç tedavisi uygulayamazlar ancak psikoterapi ile beraber ilaç tedavisinin gerekli olduğu durumlarda danışanı bir psikiyatriste de yönlendirebilirler.
Psikoterapi Nedir?
Psikoterapi, kişinin duygusal ve davranışsal sorunlarını anlamlandırılmasını, ruh sağlığının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan tekniklerin genel adıdır. Psikoterapi size hayatınızın kontrolünü elinize almayı ve karşınıza çıkabilecek zorluklarla kendinize dair mücadele geliştirmeyi öğrenmenizde destek olur. Birçok psikoterapi türü vardır ve bunların her biri kendine özgü bir yaklaşıma sahiptir. Sizin için uygun olan psikoterapi türü sizin kişisel duruşuna, ihtiyacınıza bağlı olarak seçilir.
Psikoterapi ne değildir?
Kişinin hayatıyla ilgili meselelerde haklı veya haksız belirleme çalışması değildir. Bu süreçte olumsuz olarak algıladığınız bir özelliğiniz için cezalandırılmazsınız. Terapistiniz sizi terk ya da reddetmez. Bazı durumlarda farklı bir terapiste ya da uzmana yönlendirebilir; fakat bu durum kendinizi hazır hissettiğinizde uygulanır ve birlikte aldığınız bir karardır.
Psikoterapi süreci başlangıcında sizi ne bekliyor?
İlk seans, bir değerlendirme olarak değerlendirilmektedir. Danışan ve terapist beraber çalışma, çalışılacak konular, terapinin sıklığı gibi konulara başlangıçta karar verirler. Terapist veya danışan ihtiyaç hissedildiği takdirde değerlendirme sürecini bir seans daha uzatabilir. Danışan ve terapist beraber çalışma kararı verdiklerinde terapi süreci başlamış olur.
Psikoterapi için ne kadar süre devam etmek gerekir?
Terapinin süresi danışanın ihtiyaçlarına göre şekillenebilir. Ancak derinlikli dönüşümlere yıllarla ölçülen sürelerde gelindiğini deneyimlenmiştir. Terapi sürecini bitirme kararı danışan ve terapist için her zaman mevcuttur. Bu deneyimin sağlıklı sonlanabilmesi adına, süreci bitirme konusunu düşünmeye başladığınızda terapistiniz ile paylaşmanız önerilir. Birlikte verilen sonlandırma kararından sonra, terapistiniz birkaç seans daha devam etmek isteyecektir. Sonlandırma seanslarında hem danışan hem de terapist son konular üzerine çalışır ve süreç boyunca açılan konular uygun bir şekilde kapatılır.
Bu süreçte danışandan ne beklenir?
Planlanan seanslara düzenli ve vaktinde katılmanız beklenmektedir. Deneyimlerinizi özgürce anlatmanız ve paylaşmanız beklenmektedir. Deneyiminize dair duyguları, düşünceleri, anıları, rüyaları, beklentileri, umutları, hayalleri sözlü olarak ifade edebilmeniz, bunları yeniden anlamlandırmaya ve bunlar hakkında derin bir anlayış geliştirmeye yardımcı olacaktır.
Psikoterapi ne sıklıkla devam eder?
Sürecin derin ve anlamlı kılınması adına en az haftada bir seans yapılması istenir. Daha yoğun bir çalışma için haftada iki seans da yapılabilir.
Seans süresi nedir?
Seanslar zamanında başlar, 45 ile 60 dakika sürer. Seansa geç katılım durumunda, öncesinde belirlenen bitiş saatinde sonlanır.
Seans iptali veya değişikliği olduğunda nasıl bir yol izlenir?
Seansınızı, öncesinde planlanan gün ve saatten 48 saat öncesine kadar iptal edebilirsiniz. Seans gününüzü veya saatinizi değiştirmek içinse 24 saat öncesinde bilgilendirebilirsiniz. Bahsedilen süreler içinde yapılmayan dönüşlerle ilgili danışan, gelmediği seansın ücretinden her şekilde sorumludur. Bu konuyla ilgili tek istisna, seansın aynı hafta içinde başka bir güne yeniden planlanmasıdır. Ancak terapistinizin programının bu değişime uygun olup olmaması konusu da önemlidir.
Psikoterapide gizlilik nasıl sağlanır?
Çok özel durumlar dışında terapistler ile yapılan konuşmalar özel ve gizlidir. Terapist konuşmalarınızı ancak kendinize ya da başkasına zarar verebileceğinizi hissettiği zaman başka yetkililer ile paylaşır.
Diyet nedir?
Diyet; aç kalmak, tek yönlü beslenmek, yasaklar listesi, akla hayale gelmeyen isimler adı altında sunulan listeler, popüler insanların önerileri ve uygulamaları, tek düze bir beslenme kalıbı değildir. Diyet; bireyin; yaş, boy, cinsiyet, kilo hikayesi, sağlık durumu, genetik yapısı, hastalık potansiyeli, iş yaşamı, yaşam şekli, stres seviyesi, aktivite miktarı, metabolizma hızı, özel durumu (bebek, çocuk, hamile, emzikli, yaşlı vb. olma hali), vücut analizleri (yağ/kas oranı, deri altı yağ dokusu miktarı, kilonun vücuttaki dağılımı, vücudun ödemi, su dengesi vb.), alerjisi olduğu yiyecekler, sevmediği ve tüketmediği yiyecekler, göz önüne alınarak diyetisyen tarafından kişiyle birlikte hazırlanan yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme programıdır.
Diyet sürecinde neden bir diyetisyene başvurmalıyım?
Diyet bir diğer tanımıyla sağlıklı yeterli ve dengeli beslenme programı bu işin lisans hatta uzmanlık eğitimini almış kişilerce hazırlanmalıdır. Çünkü ancak bu sayede tam anlamıyla sizin ihtiyaçlarınızı ve uygulanabilirliği göz önünde tutulmuş olacaktır. Sizin yaşam temponuzu, seçimlerinizi en başında da sağlık durumunuza uygun içerikte olmalı ancak hayatın tadını da kaçırtmamalıdır. Diyet sizin kilo veriminizi ya da sağlıklı kilo aralığında olmanızı sağlayacak ama vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral, lif ve flavonoidlerden de mahrum bırakmayacak şekilde hazırlanmalıdır. İşte tamda bu nedenle hangi besin grubundan kaç değişim aldığınızda ve bu içeriğin günün içine nasıl açılıp esneklik sağlayabildiğinin hesabını yapabilen kişilerce yönlendirilmelisiniz.
Aç kalarak kilo vermek sağlıklı mıdır?
Değildir. Aç kalarak yapılan zayıflama diyetlerinde kilo kaybı yağsız vücut kitlesi dediğimiz kastan olur. Vücut metabolizmayı yavaşlatır ve yağı yakmak yerine depolama mekanizması geliştirir. Bilinçsiz yapılan diyetlerde kan yapı taşları olan folik asit demir ve B12 vitamini yeterince alınmaz.
Diyete Nasıl Başlanır, Nelere Hazırlanması Gerekir?
Diyet programına başlarken ilk hazır olması gereken şeyler kilo verimine olan isteğiniz, göstermeye hazır olduğunuz çabanız ve bunu hedefe taşıyacak ve orda tutacak olan istikrarınızdır. Sonrasında; Kilo verimine etkisi olabilecek kan tahlillerinin kontrolü gereklidir. Potansiyel vitamin, mineral eksiklikleri, metabolizma hormonlarınız, kan şekeri dengeniz ve regülasyonun da çıkabilecek referans aralığında olmayan değerler sizin diyete uyumunuzu ve kilo verim hızınızı etkiler. Daha sonra vücut analizi ölçümünüz yapılır. Her geldiğinizde yapılan vücut analizi ölçümü ve beslenme programını nasıl uyguladığınızı gösteren besin tüketim kaydınız değerlendirilerek bir önceki ölçümle kıyaslanarak değerlendirilir ve gelecek dönemin beslenme programı oluşturulur. Size daha uygun diyet listeleri oluşturulması için beslenme düzeninizi konuşmak son derece önemlidir. Bu sayede iş yerinde ya da evde bulunduğunuz zamanlarla ilgili beslenme konusunda önlemler alınır. Bu da sizin diyete olan bağlılığınız ve sürdürebilirliğiniz olarak geri döner. Yapılan beslenme ve sağlık değerlendirmesinin yanında kişide hareket azlığı varsa mümkün olduğunca tercihen ılımlı düzeyde aktif olması konusunda teşvik edilir. Besin tüketimi değerlendirilirken kas kitlesinin korunmasında da etkisi olan hareketlilik yapılabilir düzeyde göz önünde bulundurulur.
Fizik Tedavi Nedir?
Kas iskelet sistemi ile ilgili ağrı, fonksiyon kaybı, sakatlık ve yetersizliğin tedavisinde elektrik akımı, sıcak-soğuk, çeşitli frekansta ses dalgaları, manyetik alan tedavisi, hidroterapi (su tedavisi) gibi fiziksel ajan ve tekniklerin kullanılmasıdır. Fizik tedavi ağrılı durumun, özürlülük ve engelliliğin etkilerini en aza indirerek kişinin işine ve sosyal yaşama dönüşünü kolaylaştırır.
Fizik tedavi sırasında getirmeniz gereken bir şey var mı?
Daha önceden yaptırdığınız mevcut laboratuar, röntgen MR ve varsa önceki tedavi durumunuzu gösteren hastane veya doktorunuzdan almış olduğunuz belgeler ile halen kullanmakta olduğunuz ilaçlarınızın isimleri, eğer protez kullanıyorsanız onu da beraberinizde getirmeniz faydalı olabilir.
Hangi hastalıklarda Fizik Tedaviye Başvurmak Gereklidir?
Tüm eklem ve kas ağrıları (omuz, kol, dirsek, el-el bileği, kalça, diz, bacak, ayak-ayak bileği)
Boyun, sırt, bel ağrıları (fıtıklar, disk kaymaları, duruş bozuklukları, yumuşak doku yaralanmaları)
Kalça-Diz-Omuz protezi operasyonu, artroskopik girişim, el cerrahisi operasyonu sonrası veya kırık-çıkık sonrası ağrısı ve hareket kısıtlılığı olan hastalar
Kemik erimesi saptanan hastalar ve İnme (felç), yüz felci, Parkinson Hastalığı, omurilik yaralanması, MS (Multipl Skleroz), sinir sıkışması ve sinir yaralanmaları sonrasında hareket kısıtlılığı, kaslarda güçsüzlük olan hastaların ağrının giderilmesi, hareketliliğin sağlanması, kas kuvvetinin arttırılıp, yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla Fizik Tedaviye başvurması gereklidir.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamaları Sırasında Ağrı Hissedilir mi?
Fizik Tedavi cihazlarla uygulanır. Uygun cihazlar fizyoterapistler tarafından bilinçli ve doğru kullanıldığı zaman ağrı duymazsınız. Ancak fizik tedavi fizyoterapist olmayan kişiler tarafından uygulanırsa, yanlış uygulanma riski olduğu için ağrı duyulabilir ve vücuda zarar verebilir. Rehabilitasyon uygulamaları sırasında germe egzersizleri uygulandığı zaman ağrı hissedebilirsiniz.
Fizik Tedaviden Daha Fazla Yarar Görmek İçin Hastalar Neler Yapabilir?
Fizik Tedavi sırasında size doktorunuz veya fizyoterapistiniz tarafından günlük yaşamınızda omurganızı ve eklemlerinizi nasıl kullanmanız gerektiği anlatılacaktır. Bu kurallara tedaviden sonra da uymanız tedaviden gördüğünüz yararı arttıracak ve uzun süreli olmasını sağlayacaktır.
Fizik Tedavi sırasında fizyoterapistiniz tarafından size önerilen egzersizleri doğru ve düzenli olarak yapmanız tedavide başarı için temeldir.
Fizik Tedavi sırasında doktorunuz tarafından ilaç tedavisi önerilirse ilaçları önerilen doz ve sürede kullanın. İlaç kullanımı hem ağrının kronikleşmesini önleyecek hem de tedaviye yardımcı olacaktır.